Kawał pysznego tortowego ciasta który zadowoli nie jedno wybredne podniebienie. Przepis pochodzi z domowych zapisków. Serdecznie polecam;)
Składniki:
krok pierwszy
Wykonanie: Wszystkie składniki razem połączyć i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do ostygnięcia.
krok drugi:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru pudru
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier a następnie żółtka. Ubić na kremową piankę. Następnie dodajemy wystudzoną masę z kroku pierwszego i mieszamy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (samo dno). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serkowa:
- 500 gram serka twarogowego
- 200 gram masła
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo serek twarogowy i dokładnie mieszamy.
Masa śmietanowo- serowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 3.5 lyżki cukru pudru
- cały serek mascarpone 250 gram
Wykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i serkiem umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż masa stanie się zwarta.
Do nasączenia:
- 3/4 szklanki likieru porzeczkowego bądź
- 1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowego
- u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii
Do przełożenia:
- 700 gram dżemu porzeczkowego
Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż na pół. Każdy z blatów nasączamy połową przygotowanego wcześniej płynu. Na pierwszy blat nakładamy połowę dżemu oraz całą masę serkową,wygładzamy. Na to nakładamy drugi blat, na który również nakladamy drzem a na to masę śmietanowo- serową. Wierzch posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)