Tort na 51 urodziny wujka elektryka. Jedyna taka okazja aby "zasmakować" znaku i gniazdek elektrycznych.
Składniki:
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać. Gdy piana będzie już sztywna delikatnie wmieszać do niej żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Krem kokosowo-tiramisu:
- 550 ml śmietany kremówki 36%
- 330 gram serka mascarpone
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
- 7 łyżek likieru tiramisu
- 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml)
Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, nadal ubijać. Następnie należy dodać serek mascarpone i na małych obrotach miksera delikatnie wymieszać całość. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy tylko do połączenia się składników.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)