środa, 9 kwietnia 2014

Tort o smaku kokosowo- tiramisu

Tort na 51 urodziny wujka elektryka. Jedyna taka okazja aby "zasmakować" znaku i gniazdek elektrycznych. 




Składniki:

  • 10 jajek
  • 360 ml cukru drobnego do wypieków
  • 360 ml mąki pszennej
  • 120 ml mąki ziemniaczanej

Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać. Gdy piana będzie już sztywna delikatnie wmieszać do niej żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. 

Krem kokosowo-tiramisu:

  • 550 ml śmietany kremówki 36%
  • 330 gram serka mascarpone
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 7 łyżek likieru tiramisu
  • 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml)

Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, nadal ubijać. Następnie należy dodać serek mascarpone i na małych obrotach miksera delikatnie wymieszać całość. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy tylko do połączenia się składników. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów