niedziela, 20 kwietnia 2014

Tort czekoladowo- wiśniowy

Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni. 



Składniki:

  • 5 jajek
  • 187 ml drobnego cukru do wypieków
  • 166 ml mąki pszennej
  • 83 ml kakao

Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. 

Krem czekoladowo wiśniowy:

  • 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości
  • 500 ml kremówki 36 %
  • 500 gram serka mascarpone
  • 5 łyżek przesianego cukru pudru
  • 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał)

Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W misce na sztywno ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Gdy kremówka będzie gotowa dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholu wiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników. 

Spirytus z wiśni można wykorzystać do naponczowania tortu. 

Przepis na tortownice 20 cm

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów