Czekoladowo- malinowy tort na urodziny mojego Narzeczonego. Nam bardzo smakował wiec serdecznie polecam;)
Składniki*:
- 8 jajek
- 312 ml mleka
- 266 ml oleju
- 586 ml cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego własnego lub 8 ml kupnego
- 313 gram mąki pszennej
- 125 gram kakao
- 4 ml sody
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
* przepis na tortownicę o średnicy 25 cm
Wykonanie biszkoptu: Jajka lekko roztrzepać dodać do nich mleko, olej, cukier oraz ekstrakt i dokładnie wymieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać, następnie dodać do płynnych produktów. Całość wymieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 godzin.
Masa malinowa:
- 780 gram malin
- 24 ml żelatyny rozpuszczonej w 90 ml gorącej wody
- 290 ml cukru
- 24 ml soku z cytryny
- 16 ml mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 23 ml letniej wody
- 750 gram serka mascarpone
Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie należy dodać sok z cytryny i mąkę, wymieszać i zagotować. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do gorącego sosu(można niewielką ilość sosu wymieszać dokładnie z całą żelatyna tak aby nie było grudek i dopiero dodać do reszty sosu). Całość schłodzić i pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie sos malinowy wymieszać z 750 grami serka mascarpone.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)