czwartek, 17 kwietnia 2014

Tort czekoladowo- malinowy

Czekoladowo- malinowy tort na urodziny mojego Narzeczonego. Nam bardzo smakował wiec serdecznie polecam;)



Składniki*:
  • 8 jajek
  • 312 ml mleka
  • 266 ml oleju
  • 586 ml cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego własnego lub 8 ml kupnego
  • 313 gram mąki pszennej
  • 125 gram kakao
  • 4 ml sody
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

* przepis na tortownicę o średnicy 25 cm

Wykonanie biszkoptu: Jajka lekko roztrzepać dodać do nich mleko, olej, cukier oraz ekstrakt i dokładnie wymieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać, następnie dodać do płynnych produktów. Całość wymieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 godzin. 

Masa malinowa:
  • 780 gram malin
  • 24 ml żelatyny rozpuszczonej w 90 ml gorącej wody
  • 290 ml cukru
  • 24 ml soku z cytryny
  • 16 ml mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 23 ml letniej wody
  • 750 gram serka mascarpone


Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie należy dodać sok z cytryny i mąkę, wymieszać i zagotować. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do gorącego sosu(można niewielką ilość sosu wymieszać dokładnie z całą żelatyna tak aby nie było grudek i dopiero dodać do reszty sosu). Całość schłodzić i pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie sos malinowy wymieszać z 750 grami serka mascarpone.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów