sobota, 19 kwietnia 2014

Żeberka marynowane

Smaczne, soczyste słodko pikantne skrzydełka, ich przygotowanie zajmie nam tylko chwilkę.



Składniki:

  • 0,5 kg żeberek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano


Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć. Przekroić na mniejsze kawałki np. tak po 2 kości. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem pomidorowym i miodem.Do marynaty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw, dokładnie wymieszać. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie obtoczyć w marynacie, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów