piątek, 4 kwietnia 2014

Krokiety z farszem serowo- pieczarkowym

Szybkie a zarazem bardzo dobre krokiety. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad.



Składniki:
Farsz

  • 1 kg pieczarek
  • 4 duże cebule
  • 40 deko żółtego sera
  • wegeta
  • pieprz

Wykonanie: Pieczarki oczyścić i  zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w kostkę, całość przyprawić wegetą i pieprzem, podsmażyć. Gdy farsz będzie już gotowy ścieramy na grubych oczkach żółty ser i dodajemy do całości, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy z pieczarkami i cebulą. 


Ciasto naleśnikowe:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50-100 ml wody gazowanej 

Wykonanie: Mąkę przesiać dodać jajko, mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni. 


Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów