Tort Cappuccino przepis na masę i biszkopty zaczerpnięty ze strony klik, wykonanie to moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort na urodziny przyszłej teściowej.
Składniki:
Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty.
Krem kawowy:
- 375 gram serka mascarpone
- 375 ml śmietany kremówki 36%
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 100 gram kawy cappuccino
- 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
Wykonanie: Żelatynę rozpuścić 2/4 gorącej wody. Dokładnie wymieszać aby nie utworzyły się grudki, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Gdy kremówka będzie już gotowa dodajemy do masy serek mascarpone i mieszany. Następnie dodajemy kawę i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy.
tort został udekorowany masa z pianek ? te róze powstały tez z tej masy ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak zarówno róże jak i "tło" tortu jest zrobione z masy z pianek Marshmallow;)
Usuń