niedziela, 6 kwietnia 2014

Tort Cappuccino

Tort Cappuccino przepis na masę i biszkopty zaczerpnięty ze strony klik, wykonanie to moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort na urodziny przyszłej teściowej.




Składniki:

  • 10 jajek
  • 360 ml cukru
  • 320 ml mąki pszennej
  • 160 ml kakao

Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. 

Krem kawowy:

  • 375 gram serka mascarpone
  • 375 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 100 gram kawy cappuccino 
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków

Wykonanie: Żelatynę rozpuścić 2/4 gorącej wody. Dokładnie wymieszać aby nie utworzyły się grudki, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Gdy kremówka będzie już gotowa dodajemy do masy serek mascarpone i mieszany. Następnie dodajemy kawę i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy. 


2 komentarze :

  1. tort został udekorowany masa z pianek ? te róze powstały tez z tej masy ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zarówno róże jak i "tło" tortu jest zrobione z masy z pianek Marshmallow;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów