czwartek, 4 września 2014

Tarta śliwkowo- migdałowa

Śliwki jeszcze są więc trzeba z nich korzystać dlatego też dzisiaj zajadamy się pyszną tartą. Tarta smakuje i pachnie obłędnie. Podczas jej pieczenia unosi się po całym domu cudowny zapach migdałów i śliwek. Tarta jest delikatna i prosta do zrobienia a przy tym wygląda bardzo efektownie. Serdecznie polecam, póki jeszcze są śliwki bo naprawdę warto. Jednym słowem "niebo w gębie". Przepis na nią znalazłam już jakiś czas temu w jednej z gazet ale niestety nie pamiętam w jakiej. 








Składniki spód:
  • 200 gram mąki 
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 łyżki zimnej wody 
  • 100 gram masła
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć w folię, schować do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 


Składniki tarta:
  • 0,5 kg śliwek
  • 200 gram jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki śmietankowego budyniu
  • 50 gram migdałów
Wykonanie: Migdały sparzyć wodą i obrać ze skórki, drobno pokroić. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i układać jedną obok drugiej na podpieczonym spodzie. Następnie w miseczce wymieszać jogurt, jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz budyń. Przygotowaną masą zalać śliwki, wierzch posypać drobno pokrojonymi migdałami. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. 



Smacznego;)




4 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów