czwartek, 11 września 2014

Tort Nikon

Urodzinowy tort mojego Narzeczonego;) Biszkopt przełożony masą wiśniową, obłożony masą plastyczną;) Przepis na krem wiśniowy pochodzi ze strony Moje Wypieki .







Krem wiśniowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 800 gram wiśni
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny 
  • około 100  ml wody 
Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zmiksować dokładnie blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek, lekko przestudzoną dodać do wiśni. Wystudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo dodawać wiśnie, ubijać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce. 

2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów