Urodzinowy tort mojego Narzeczonego;) Biszkopt przełożony masą wiśniową, obłożony masą plastyczną;) Przepis na krem wiśniowy pochodzi ze strony Moje Wypieki .
Krem wiśniowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 800 gram wiśni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru
- 8 łyżeczek żelatyny
- około 100 ml wody
Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zmiksować dokładnie blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek, lekko przestudzoną dodać do wiśni. Wystudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo dodawać wiśnie, ubijać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce.
Taki torcik to dzieło sztuki
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuń