poniedziałek, 8 września 2014

Obwarzanki jak Krakowskie

Dzisiaj zapraszam na jeden z symboli mojego rodzinnego miasta Krakowa- na obwarzanka;) Będąc w Krakowie pewnie nie raz zajadaliście się tym smakołykiem.  Nazwa "Obwarzanek" pochodzi od odgotowywania ich przez chwilę we wrzącej wodzie czyli obwarzania. Co powiecie na przyrządzenie ich w domowym zaciszu? Ja jestem bardzo na tak;) Obwarzanki podbiły serca moich domowników;) A jak z Waszymi :>  Przepis znalazłam na stronie Apetyt. Polecam bardzo;) 




Składniki:
  • 510 gram mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 20 gram drożdży 
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • mak, sól, sezam, zioła do posypania


Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody, łyżeczką cukru i mąką, zostawiamy je do podwojenia objętości. W między czasie rozpuszczamy masło, studzimy. Do miski dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy je do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części a każdą z nich na 2 długie ruloniki. Ruloniki skręcamy spiralnie i formujemy okrąg. Przygotowane obwarzanki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy wodę.W między czasie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte obwarzanki wkładamy do wrzątku i gotujemy je do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Po obwarzeniu wykładamy je na blaszkę, posypujemy ulubionymi dodatkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.



Smacznego;)


2 komentarze :

  1. Muszę się kiedyś odważyć takie zrobić, bo je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis. Wypróbowałem go kilkakrotnie i jestem bardzo zadowolony z ich smaku, zresztą nie tylko ja. Dziękuję. Maciej z Piotrkowa Tryb.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów