Dzisiaj zapraszam na jeden z symboli mojego rodzinnego miasta Krakowa- na obwarzanka;) Będąc w Krakowie pewnie nie raz zajadaliście się tym smakołykiem. Nazwa "Obwarzanek" pochodzi od odgotowywania ich przez chwilę we wrzącej wodzie czyli obwarzania. Co powiecie na przyrządzenie ich w domowym zaciszu? Ja jestem bardzo na tak;) Obwarzanki podbiły serca moich domowników;) A jak z Waszymi :> Przepis znalazłam na stronie Apetyt. Polecam bardzo;)
Składniki:
- 510 gram mąki pszennej
- 250 ml wody
- 20 gram drożdży
- 3 łyżki masła
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- mak, sól, sezam, zioła do posypania
Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody, łyżeczką cukru i mąką, zostawiamy je do podwojenia objętości. W między czasie rozpuszczamy masło, studzimy. Do miski dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy je do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części a każdą z nich na 2 długie ruloniki. Ruloniki skręcamy spiralnie i formujemy okrąg. Przygotowane obwarzanki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy wodę.W między czasie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte obwarzanki wkładamy do wrzątku i gotujemy je do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Po obwarzeniu wykładamy je na blaszkę, posypujemy ulubionymi dodatkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.
Smacznego;)
Smacznego;)
Muszę się kiedyś odważyć takie zrobić, bo je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Wypróbowałem go kilkakrotnie i jestem bardzo zadowolony z ich smaku, zresztą nie tylko ja. Dziękuję. Maciej z Piotrkowa Tryb.
OdpowiedzUsuń