Tym razem tort z okazji urodzin babci mojego narzeczonego. Smak śmietankowo- czekoladowy z pysznymi malinkami, trzeba korzystać bo przecież maliny już się kończą. Polecam bardzo;)
Składniki:
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie do białek dodać przesiany cukier puder, wymieszać. Kolejno dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy za pomocą szpatułki bardzo delikatnie, do czasu połączenia się składników. Gotową masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 21) cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut bądź do suchego patyczka. Gdy biszkopt będzie upieczony upuszczamy go na podłogę z wysokości około 60 cm, studzimy w w uchylonym piekarniku.
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 500 gram serka mascarpone
- 100 gram gorzkiej czekolady
- około 300 gram malin
- 3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno (po przekręceniu miski ma z niej nie wypadać), pod koniec dodać przesiany cukier puder oraz serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać.
Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wyłożyć kolejną 1/4 kremu na to maliny i ostatnią część kremu, przykryć biszkoptem. Ozdobić wedle swoich upodobań.
U mnie tort ozdobiony masą plastyczną na wzór pudełka prezentowego.
Inspiracja wyglądu tortu: internet
Przepis na biszkopt: ze strony Moje Wypieki
Przepis na biszkopt: ze strony Moje Wypieki
Smacznego;)
Wyszedł Ci wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo;)
Usuń