poniedziałek, 27 lipca 2015

Miętusek

Lubicie mięte? Bo ja bardzo;) Na blogu jest już przepis na lody miętowe- jakby ktoś był zainteresowany.
 Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem.
 Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej. 
Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący budyń, tężejąca galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem. 
Przepis na ciasto dostałam od znajomej.
Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem pewna, że i Wam posmakuje;)   

Miętuska podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Gloria

Ciasto miętowe przepis


  Składniki:
  • 3 jajka
  • szczypta soli 
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru 
  • 2 czubate łyżki kakao

Krem miętowy:
  • 0,75 l mleka 3.2%
  • 2 budynie waniliowe 60 g
  • 300 g landrynek miętowych 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes)
  • 1,5 kostki masła
Pianka agrestowa:
  • 600 ml kremówki 
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 galaretki
Ponadto: 
  • 200 g herbatników
  • czekolada gorzka
Ciasto miętowe przepisWykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodawać cukier i ubijać razem do czasu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do ubitych białek dodać przesiany proszek do pieczenia, mąkę i kakao- delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (26x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
W między czasie przygotować krem. 2 szklanki  szklanki mleka i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać do czasu aż mleko zacznie wrzeć. W osobnej miseczce wymieszać pozostałą ilość mleka z proszkiem budyniowym i dodać je go gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Landrynki umieścić w garnuszku zalać wrzącą wodą i gotować do czasu aż się rozpuszczą. Gorący budyń wymieszać z gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na  wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami i wsadzić do lodówki na czas przygotowania agrestowej pianki. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć na herbatniki, wyrównać- posypać startą czekoladą. 
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego;)

9 komentarzy :

  1. Wspaniałe ciacho, bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne! Zrobiło furrore w pracy :-) zniknęło jako pierwsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się bardzo, że smakowało. Pozdrawiam;)

      Usuń
  3. Na jaką blaszkę jest to ciasto chodzi mi o wymiary :) pozdraiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam je w blaszce o wymiarach 22 na 35.
      Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  4. Pyszne ciasto :-) tylko miałam problem z cukierkami strasznie szybko zastygaja :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. Spód wyszedł mi suchy jak herbatnik. Tak powinno być? Co z żółtkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód z podanego przepisu wychodzi mięciutki jak biszkopt, może Pani/ Pana piekarnik potrzebuje innej temperatury i stopnia pieczenia? Żółtka można wykorzystać do innych rzeczy, tutaj są niepotrzebne.

      Usuń
  6. Jeśli zrobię krem bez syropu miętowego, to będzie duża różnica w smaku?

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów