Szczerze powiedziawszy podchodziłam do tej zupy z dużym dystansem. No ale jak to mówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 6 dużych papryk
- 2 cebule
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- pół opakowania sera feta
- oliwa z oliwek
- 5 kromek chleba
- łyżka masła
- łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- słodka papryka do smaku
Wykonanie: Każdą z papryk kroimy na 4 części, oczyszczamy z gniazd nasiennych i myjemy. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na kostkę. Paprykę i marchew kropimy obficie oliwą z oliwek wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 35 minut w 200 stopniach. Po tym czasie należy obrać paprykę ze skórki. Paprykę wraz z marchewką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gotową dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości jarzyn, lekko studzimy, miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Następnie do zupy dodajemy pół opakowania kostki feta, podgrzewamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy z grzankami.
Grzanki: Chleb smarujemy masłem i kropimy w kostkę. Następnie przekładamy do naczynia, delikatnie polewamy oliwa z oliwek i posypujemy przyprawami (po łyżeczce majeranku, tymianku i słodkiej papryki), wkładamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez 15 minut bądź do uzyskania pożądanej chrupkości grzanek.
Smacznego;)
Smacznego;)
Brzmi pysznie. Kiedys robilam podobną zupkę, aje Twoj pomysł jest bogatszy, akurat jest sezon wiec wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak smakowała;) Pozdrawiam;)
UsuńMniam, jestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuń