wtorek, 27 stycznia 2015

Tort Violetta

I kolejny tort. Tym razem dla małej, wielkiej fanki Violetty;) Kolorowe biszkopty przełożone masą truskawkową. Solenizantka była bardzo zadowolona, więc i ja się cieszę;)

Serdecznie polecam:)



Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru 
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej 
  • barwnik spożywczy opcjonalnie
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać barwnik spożywczy i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie całość mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 160 stopni. 

Przepis na masę znajdziecie tutaj


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów