Idealna propozycja na szybkie, smaczne i bardzo syte danie. Z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim.
Serdecznie polecam;)
- 1,8 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 łyżeczki majeranku
- 4 plastry schabu
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie: Ziemniaki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Mięso oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w plastry. Schab wraz z cebulą przełożyć na patelnię, oprószyć solą i pieprze, smażyć do czasu, aż mięso będzie miękkie i ładnie zrumienione. W między czasie ziemniaki dobrze odcisnąć, wbić jajka, dodać mąkę, majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe dodać je do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki na babkę (około 2 litry) i całość zapiekać przez około godzinę w 200 stopniach. Ja użyłam foremki silikonowej dlatego też nie natłuszczałam jej, jeżeli jednak zdecydujecie się na formę z innego materiału należy natłuścić ją oliwą z oliwek.
Składniki sałata:
- mieszanka sałat około 450 gramów
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pęczek drobno posiekanego koperku
Wykonanie: Sałatę wyjąć i przełożyć do większego naczynia. Jajka ugotować na twardo, gdy będą gotowe obrać je i pokroić na mniejsze kawałki, następnie widelcem je "rozbić". W szklance pomieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz koperek i dokładnie wymieszać. Sałatę, jajka oraz sos dokładnie wymieszać i gotowe;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)