Po sylwestrowej imprezie nabraliśmy ochoty na domową galaretkę. A, że nie było jej już bardzo dawno to postanowiłam ją zrobić. Mi osobiście najbardziej smakuje galareta drobiowa ale można także dodać mięsa wieprzowego. A Wy robicie w domu galaretę ?
Serdecznie polecam ;)
- 3 nogi z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 9 ziarenek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 opalona cebula
- kawałek pora
- 3 listki lubczyku
- garść natki pietruszki
- pół garści suszonych liści selera
- pół opakowania groszku
- sól
- 50 g żelatyny
- woda około 2 litry
Wykonanie: Nogi oczyścić, wymyć i przełożyć do garnka. Marchew, pietruszkę, por oraz cebulę obrać. Jarzynę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać natkę pietruszki, liście selera, ziele angielskie, liście laurowe,lubczyk oraz sól. Całość zalać wodą i gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby doprawić do smaku. Następnie bulion odcedzić. Mięso oddzielić od kości, ziele angielskie, liście laurowe, por, oraz zieleninę odłożyć na bok. Marchew, pietruszkę pokroić w kostkę a mięso na mniejsze kawałki. Przygotować pojemniczki. Bulion podgrzać i wsypać żelatynę, wymieszać i zostawić na 20 minut. Po tym czasie, podgrzewać go do czasu rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno doprowadzić do zagotowania bo żelatyna straci swoje właściwości). Między pojemniczki rozdzielić pietruszkę, marchew, groszek oraz mięso. Zalać ciepłym bulionem, pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego;)
Lubię galaretę i to baaardzo!!! U nas obowiązkowo z czosnkiem ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje! Chętnie bym się wprosiła na porcyjkę ;p
Bardzo dziękuję ;) W takim razie zapraszam, ale proszę się śpieszyć bo zostały ostatnie dwie porcję ;)
UsuńUwielbiam, tylko drobiową. :) Wszelkie skórki w galaretce - zabronione. ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% ;)
UsuńBardzo lubię taka galaretę. Właśnie taką zrobiłam. Z dodatkiem warzyw. Pyszności :)
OdpowiedzUsuń