czwartek, 22 stycznia 2015

Sałatka z jogurtem naturalnym i słonecznikiem

Pyszna, prosta, szybka i bogata w składniki odżywcze sałatka. Nam bardzo posmakowała i będzie często gościła na naszym stole. Idealna na lekkie śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Serdecznie polecam;) 


Składniki:

  • 180 gramów miksu sałat (frisee, escarola, radicchio, roszponka, sałata rzymska)
  • pół kostki sera typu feta 
  • pęczek szczypiorku 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży pomidor 
  • 2 garści ziaren słonecznika
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo zmielony
Wykonanie: Sałaty porwać na mniejsze kawałki, umyć i dokładnie osuszyć. W miedzy czasie na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika, wystudzić. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną fetę, jogurt oraz ziarna słonecznika. Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. 

Smacznego;) 

1 komentarz :

  1. dodatek słonecznika do każdej sałatki to świetny pomysł, bardzo urozmaica smak i super chrupie:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów