Pyszna, prosta, szybka i bogata w składniki odżywcze sałatka. Nam bardzo posmakowała i będzie często gościła na naszym stole. Idealna na lekkie śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Serdecznie polecam;)
Składniki:
- 180 gramów miksu sałat (frisee, escarola, radicchio, roszponka, sałata rzymska)
- pół kostki sera typu feta
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duży pomidor
- 2 garści ziaren słonecznika
- sól morska
- pieprz czarny świeżo zmielony
Wykonanie: Sałaty porwać na mniejsze kawałki, umyć i dokładnie osuszyć. W miedzy czasie na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika, wystudzić. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną fetę, jogurt oraz ziarna słonecznika. Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.
Smacznego;)
dodatek słonecznika do każdej sałatki to świetny pomysł, bardzo urozmaica smak i super chrupie:)
OdpowiedzUsuń