Pyszne, mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Bez dodatku cukru, osłodzone miodem. Z wierzchu obsypane ziarnami dyni, w środku pyszny słonecznik. Czegóż chcieć więcej ? Nie tylko na śniadanie ale i na kolację polecają się przepyszne domowe grahamki;) Bardzo sycące, pyszne zarówno same jak i z dodatkami.
Serdecznie polecam;)
Składniki:
- 300 gram mąki pszennej graham typ 1850
- 200 gram mąki pszennej typ 480
- pół łyżki prawdziwego miodu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 20 gramów drożdży
- 400 ml mleka
- 60 gramów ziaren słonecznika
- garść ziaren dyni
Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec przez około 30 minut do zezłocenia.
Smacznego;)
Zrobiłam i potwierdzam, że grahamki są pyszne:).Będą gościć na moim stole bardzo często.A przepis wykonałam beż żadnych poprawek.Wszyskie składniki dobrane idealnie.Pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się udały i smakowały;) Serdecznie pozdrawiam;)
Usuń