wtorek, 20 stycznia 2015

Domowe grahamki

Pyszne, mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Bez dodatku cukru, osłodzone miodem. Z wierzchu obsypane ziarnami dyni, w środku pyszny słonecznik. Czegóż chcieć więcej ? Nie tylko na śniadanie ale i na kolację polecają się przepyszne domowe grahamki;) Bardzo sycące, pyszne zarówno same jak i z dodatkami. 

Serdecznie polecam;)





Składniki:
  • 300 gram mąki pszennej graham typ 1850
  • 200 gram mąki pszennej typ 480 
  • pół łyżki prawdziwego miodu 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli 
  • 20 gramów drożdży 
  • 400 ml mleka 
  • 60 gramów ziaren słonecznika 
  • garść ziaren dyni 

Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki piec przez około 30 minut do zezłocenia.


Smacznego;)

2 komentarze :

  1. Zrobiłam i potwierdzam, że grahamki są pyszne:).Będą gościć na moim stole bardzo często.A przepis wykonałam beż żadnych poprawek.Wszyskie składniki dobrane idealnie.Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udały i smakowały;) Serdecznie pozdrawiam;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów