Od wczoraj miałam wielką ochotę na pyszną, domową i wilgotną babkę, a skoro miałam ochotę no to też ją zrobiłam.
Babka jest dziecinnie prosta do zrobienia i nie wymaga jakiś specjalnych, wydziwianych składników. Te które są nam potrzebne do jej wykonania zapewne każdy ma codziennie w domu. Jednym słowem babka jest przepyszna, nie za słodka a przepis na nią pochodzi z domowych zapisków babci. Koniecznie wypróbujcie.
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cukier puder
Wykonanie: Mleko, masło, cukier kryształ i cukier waniliowy umieścić w garnuszku i całość gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuści, przestudzić. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Smacznego;)
Smacznego;)
Babka wspaniała, uwielbiam taką do herbatki.
OdpowiedzUsuńTo prawda, babka jest wyborna;) Serdecznie pozdrawiam;)
UsuńMmm, wygląda znakomicie, taka dostojna :)
OdpowiedzUsuń