piątek, 31 października 2014

Grysikowiec

Moje ulubione ciasto z lat dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.
 Blaty miodowe podczas studzenia nieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne na domowe uroczystości. Ma wiele nazw: Grysikowiec, Miodownik, Stefanka, Ciasto Czeskie czy Makulatura. A Wy pod jaką nazwą je znacie?
 Serdecznie polecam;)






Składniki na ciasto: *
  • 0.5 kg mąki tortowej 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki prawdziwego miodu 
  • kopiasta łyżeczka sody 
  • pół kostki miękkiego masła
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać jajka, miód, sodę oraz masło, wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, podzielić je na 3 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pierwszą porcję ciasta(każdy blat pieczemy osobno). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i blaty pieczemy przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie. 

Składniki masa:
  • 1 litr mleka 2%
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • szklanka kaszy manny
  • 100 gramów kokosu
  • kostka masła
Wykonanie: Mleko przelać go większego garnka, gdy będzie się gotować dodać cukier. Całość podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do mleka dodać kaszę i gotować cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Na sam koniec (do gęstej) już masy wsypać kokos, wymieszać, wystudzić. Na sam koniec masę grysikową utrzeć z miękkim masłem.

Polewa:
  • 3 łyżki cukru 
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
Wykonanie: Wodę połączyć z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia się. Następnie dodać kakao, dobrze wymieszać aby nie było grudek. Miseczkę zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do połączenia się składników. 

Wykonanie ciasta: Blaty i krem wystudzić. Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty. Ostatni (wierzchni) blat polewamy przygotowaną polewą.

* przepis na blaszkę o wymiarach 31 na 19

Smacznego;)


3 komentarze :

  1. Blat na ciasto, jakich rozmiarow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmiary blaszki to 31 x 19, jednak myślę, że blaszka może być nieco większa. Pozdrawiam

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów