Stromboli- a cóż to takiego? Stromboli to odmiana włoskiej pizzy.
Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego co akurat znalazłam w lodówce i całość świetnie się skomponowała. Serdecznie polecam;)
Składniki ciasto:- 500 gramów mąki pszennej
- 10 gramów świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
Wykonanie: Wodę lekko podgrzać. Do miseczki pokruszyć drożdże zasypać je 2- 3 łyżkami mąki (odejmujemy od całości) i zalać wodą (tak aby przykrywała ona drożdże i mąkę).Mąkę przesiać, dodać oliwę, cukier,sól, mleko oraz resztę wody. Gdy drożdże zaczną pracować dodać je do miseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Składniki farsz:
- około 12 łyżeczek sosu pomidorowego
- 12 plasterków wędliny
- 2 cebule
- 300 gram boczku wędzonego
- opakowanie sera feta
- 6 plastrów żółtego sera
- 6 kiszonych ogórków
Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać).
Szybki sos czosnkowy:
- 1 łyżka majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ponadto:
- mielony kminek do posypania
- sól czosnkowa do posypania
Wykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
Smacznego;)
Smacznego;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)