środa, 5 listopada 2014

Stromboli

Stromboli- a cóż to takiego? Stromboli to odmiana włoskiej pizzy.
Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach.  Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego co akurat znalazłam w lodówce i całość świetnie się skomponowała. Serdecznie polecam;)



Składniki ciasto:
  • 500 gramów mąki pszennej 
  • 10 gramów świeżych drożdży 
  • 150 ml letniej wody
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru 
  • łyżeczka soli
Wykonanie:  Wodę lekko podgrzać. Do miseczki pokruszyć drożdże zasypać je 2- 3 łyżkami mąki (odejmujemy od całości) i zalać wodą (tak aby przykrywała ona drożdże i mąkę).Mąkę przesiać, dodać oliwę, cukier,sól, mleko oraz resztę wody. Gdy drożdże zaczną pracować dodać je do miseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 

Składniki farsz:
  • około 12 łyżeczek sosu pomidorowego
  • 12 plasterków wędliny
  • 2 cebule 
  • 300 gram boczku wędzonego 
  • opakowanie sera feta
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 kiszonych ogórków
Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać). 



Szybki sos czosnkowy:
  • 1 łyżka majonezu 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.



Ponadto:
  • mielony kminek do posypania
  • sól czosnkowa do posypania

Wykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.

Smacznego;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów