czwartek, 26 marca 2015

Gołąbkowa

Lubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję. Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;)
 Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później.  Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać jej szansę. Nie żałuję, że ją przyrządziłam. Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;)
Przepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól". 
Serdecznie polecam;) 



Składniki:

  • 1/2 główki dużej kapusty 
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego karczku
  • 100 g ryżu 
  • 1 marchewka
  • 1 por 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka majeranku 
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki masła
Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy ryż i gotować do jego miękkości. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę zagęścić 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zupą. 

Smacznego ;) 


2 komentarze :

  1. Aniu robiłam wyszła super.Przypomina mi trochę danie jednogarnkowe :). Polecam spróbujcie !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała;) Pozdrawiam

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów