sobota, 11 lipca 2015

Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami

Przepis na to ciasto dostałam od mojej chrzestnej. Wcześniej nigdy go nie jadłam, a że lubię serniki, to postanowiłam go zrobić w ciemno (w sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny. 

Spróbujcie bo naprawdę warto ;) 


Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice- kolekcja Jesień 






Składniki:

Masa serowa:
  • 1,2 kg sera białego twarogowego
  • 1/4 kostki masła
  • 5 całych jaj
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 0,5 olejku arakowego
  • puszka brzoskwiń 
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy 
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto czekoladowe:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki śmietany
  • kostka masła (200g)
  • 2 żółtka 

Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać cukier, śmietanę, żółtka oraz masło. Dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć je na blaszki i schować na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wystudzić. 
Ser dwukrotnie zmielić. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Do sera dodać masło, całe jaja, cukier waniliowy, cukier kryształ oraz olejek arakowy- 
masę dokładnie zmiksować i przełożyć do garnka. Masę serową podgrzewać do czasu aż się zagotuje (masę serową należy stale mieszać bo lubi się przypalać). W między czasie w osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mąkę ziemniaczaną i budyń wymieszany z mlekiem. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem.

Smacznego;)

                                          

7 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda był pyszny. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Serniczek wygląda smakowicie :) Nie mogę się tylko doszukać, składników i przepisu na mieszankę mleczną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Doroto mieszanka mleczna to mleko, budyń i mąka ziemniaczana- taki mój skrót.Rano poprawię przepis aby był jasny dla każdego. Serdecznie pozdrawiam;)

      Usuń
    2. A jakie proporcje składników na mieszankę mleczną ?:)
      Wygląda przepysznie !

      Na jakiej wielkiej blaszce robiła pani serniczek ?

      Usuń
    3. Mieszanka mleczna to mąka ziemniaczana, mleko i budyń, proporcje: mleko 1/4 szklanki 1 opakowanie budyniu i kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. Blaszka standardowa 25 na 36 cm. Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów