Lepszych jagodzianek nie znajdziecie! Te są fenomenalne- pyszne, mięciutkie i nadziane po same brzegi jagodami- u mnie leśnymi. A jak cudownie pachną- o mamuniu ;)
Biegnijcie na bazar po jagody i przygotujcie je dla swoich najbliższych, będą zachwyceni.
Polecam bardzo.
Przepis pochodzi z Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Jagodzianki podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Rajski Ogród
- o,5 kg mąki pszennej typ 650
- opakowanie drożdży instant
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 100 g drobnego cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 30 g miękkiego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 kg leśnych jagód
Wykonanie: Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać dodać drożdże, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, masło, ciepłe mleko, sól, całe jajko i 2 żółtka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jest ono dość luźne- można delikatnie podsypać ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut.
Smacznego ;)
W przepisie na ciasto brakuje cukru :)Potwierdzam,że to są najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam.
OdpowiedzUsuńMam pytanie.Czy takie ciasto można wykorzystać i upiec jako babkę drożdżową ?
W przepisie na ciasto brakuje cukru :)Potwierdzam,że to są najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam.
OdpowiedzUsuńMam pytanie.Czy takie ciasto można wykorzystać i upiec jako babkę drożdżową ?
Już jest, bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Szczerze powiedziawszy osobiście nie próbowałam ale myślę, że powinno się nadać. Jak spróbujesz Betka to daj znać jak wyszło. Pozdrawiam ;)
Usuń