czwartek, 9 lipca 2015

Schab marynowany w majonezie

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny schab marynowany a następnie pieczony w zalewie z majonezem. Mięso jest niezwykle aromatyczne, soczyste i niezwykle miękkie. Idealnie nadaje się do niedzielnego obiadu. Ja podałam to mięso w niedzielę na obiedzie z okazji 55 rocznicy ślubu moich dziadków. Mięso zniknęło w ekspresowym tempie. Wszyscy goście byli zachwyceni jego smakiem. Przepis pochodzi ze strony Di gotuje, z tą różnicą, że u mnie był pieczony. 

Serdecznie polecam ;) 

Schab podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Kamila





Składniki:
  • 1,5 kg schabu
  • 2 łyżki soli 
  • łyżeczka cukru 
  • 2 litry wody 
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka pieprzu czarnego 
  • łyżeczka majeranku 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 czubate łyżki majonezu 
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka czosnku 

Wykonanie: Schab oczyścić, wymyć i odstawić. Wodę i przyprawy dokładnie wymieszać i zalać nimi mięso. Schab ma być przykryty w całości w marynacie. Gotowe mięso w zalewie schować do lodówki na minimum całą noc. Po tym czasie mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Smacznego;)


8 komentarzy :

  1. Brzmi bardzo interesująco, a jeszcze informacja, że zniknęło w tempie błyskawicy przemawia za skorzystaniem z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się podoba- nie jest on jednak mój- co jest zaznaczone w opisie ;) Mięso wyszło naprawdę bardzo dobre. Serdecznie pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. Czy schab ma być pieczony pod przykryciem?

      Usuń
    3. Tak, schab powinien być pieczony pod przykryciem. Dzięki temu zalewa nie odparuje a mięsko będzie mięciutkie;) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Co zrobic z zalewą po upieczeniu mięsa ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Schab jest obrzydliwie wygotowany,suchy,bez smaku no bo jak sie ma piec skoro caly zalany jest woda ???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne bo mój schab nie był suchy więc nie wiem co poszło nie tak. Moim domownikom i zaproszonym gościom bardzo smakowało mięso no ale każdy ma inny gust smakowy.

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów