Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny schab marynowany a następnie pieczony w zalewie z majonezem. Mięso jest niezwykle aromatyczne, soczyste i niezwykle miękkie. Idealnie nadaje się do niedzielnego obiadu. Ja podałam to mięso w niedzielę na obiedzie z okazji 55 rocznicy ślubu moich dziadków. Mięso zniknęło w ekspresowym tempie. Wszyscy goście byli zachwyceni jego smakiem. Przepis pochodzi ze strony Di gotuje, z tą różnicą, że u mnie był pieczony.
Serdecznie polecam ;)
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 2 łyżki soli
- łyżeczka cukru
- 2 litry wody
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka pieprzu czarnego
- łyżeczka majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki majonezu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka czosnku
Wykonanie: Schab oczyścić, wymyć i odstawić. Wodę i przyprawy dokładnie wymieszać i zalać nimi mięso. Schab ma być przykryty w całości w marynacie. Gotowe mięso w zalewie schować do lodówki na minimum całą noc. Po tym czasie mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Smacznego;)
Smacznego;)
Brzmi bardzo interesująco, a jeszcze informacja, że zniknęło w tempie błyskawicy przemawia za skorzystaniem z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się podoba- nie jest on jednak mój- co jest zaznaczone w opisie ;) Mięso wyszło naprawdę bardzo dobre. Serdecznie pozdrawiam ;)
UsuńCzy schab ma być pieczony pod przykryciem?
UsuńTak, schab powinien być pieczony pod przykryciem. Dzięki temu zalewa nie odparuje a mięsko będzie mięciutkie;) Pozdrawiam.
UsuńCo zrobic z zalewą po upieczeniu mięsa ?
OdpowiedzUsuńZalewę wylewam.
UsuńSchab jest obrzydliwie wygotowany,suchy,bez smaku no bo jak sie ma piec skoro caly zalany jest woda ???????
OdpowiedzUsuńDziwne bo mój schab nie był suchy więc nie wiem co poszło nie tak. Moim domownikom i zaproszonym gościom bardzo smakowało mięso no ale każdy ma inny gust smakowy.
Usuń