Przepis na to ciasto dostałam od mojej chrzestnej. Wcześniej nigdy go nie jadłam, a że lubię serniki, to postanowiłam go zrobić w ciemno (w sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny.
Spróbujcie bo naprawdę warto ;)
Masa serowa:
- 1,2 kg sera białego twarogowego
- 1/4 kostki masła
- 5 całych jaj
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 olejku arakowego
- puszka brzoskwiń
- 1/4 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto czekoladowe:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
- kostka masła (200g)
- 2 żółtka
Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać cukier, śmietanę, żółtka oraz masło. Dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć je na blaszki i schować na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wystudzić.
Ser dwukrotnie zmielić. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Do sera dodać masło, całe jaja, cukier waniliowy, cukier kryształ oraz olejek arakowy-
masę dokładnie zmiksować i przełożyć do garnka. Masę serową podgrzewać do czasu aż się zagotuje (masę serową należy stale mieszać bo lubi się przypalać). W między czasie w osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mąkę ziemniaczaną i budyń wymieszany z mlekiem. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem.
Smacznego;)
Smacznego;)
Pyszny :)
OdpowiedzUsuńTo prawda był pyszny. Pozdrawiam ;)
UsuńSerniczek wygląda smakowicie :) Nie mogę się tylko doszukać, składników i przepisu na mieszankę mleczną ;)
OdpowiedzUsuńPani Doroto mieszanka mleczna to mleko, budyń i mąka ziemniaczana- taki mój skrót.Rano poprawię przepis aby był jasny dla każdego. Serdecznie pozdrawiam;)
UsuńA jakie proporcje składników na mieszankę mleczną ?:)
UsuńWygląda przepysznie !
Na jakiej wielkiej blaszce robiła pani serniczek ?
Mieszanka mleczna to mąka ziemniaczana, mleko i budyń, proporcje: mleko 1/4 szklanki 1 opakowanie budyniu i kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. Blaszka standardowa 25 na 36 cm. Pozdrawiam serdecznie ;)
UsuńUwielbiam gotowane serniczki :-)
OdpowiedzUsuń