Jeżeli dostaliście telefon, że za chwilę wpadają do Was znajomi a nie macie czym ich ugościć polecam przygotować właśnie tą sałatkę. U mnie ostatnimi czasy gości ona bardzo często. Pysznie smakuje zjadana sama jak i z dodatkiem wędliny. Idealna na śniadanie, kolację czy też poczęstunek dla gości. Polecam.
Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice
Składniki:
- pęczek rzodkiewki
- sałata masłowa
- 3 młode cebule
- ogórek szklarniowy
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- słoik ogórków kiszonych
- 2 pomidory
- łyżka majonezu
- 330 g jogurtu greckiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie: Rzodkiewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i pozostawić na około 2 godziny do zmięknięcia. Sałatę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć w misce, wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
takie sałatki lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuń