Pyszne szybkie i łatwe ciasto. Przepis na ciasto ucierane pochodzi z domowych zapisków, dodatek rabarbaru to moja wariacja- przecież to jego sezon.
Ciasto ucierane to taki pewniak, zawsze się udaję. Można go dowolnie komponować z owocami, powidłami czy też z samą kruszonką- to już zostawiam Waszej inwencji.
Serdecznie polecam;)
Ciasto ucierane to taki pewniak, zawsze się udaję. Można go dowolnie komponować z owocami, powidłami czy też z samą kruszonką- to już zostawiam Waszej inwencji.
Serdecznie polecam;)
Składniki:
- 200 gram masła
- 180 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 160 g cukru drobnego do wypieków
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 4 łyżeczki brązowego cukru
Kruszonka:
50 gram masła
30 gram cukru drobnego do wypieków
70 gram mąki
Wykonanie kruszonki: Masło, cukier i mąkę rozetrzeć.
Wykonanie ciasta: Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut.
Smacznego ;)
Mniam, pyszności :)!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne - ja dodałam jeszcze truskawek i było wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńPani Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam gorąco ;)
UsuńDobrze by było dodać wymiary blachy do pieczenia
OdpowiedzUsuń