piątek, 15 maja 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem

Pyszne szybkie i łatwe ciasto. Przepis na ciasto ucierane pochodzi z domowych zapisków, dodatek rabarbaru to moja wariacja- przecież to jego sezon.
 Ciasto ucierane to taki pewniak, zawsze się udaję. Można go dowolnie komponować z owocami, powidłami czy też z samą kruszonką- to już zostawiam Waszej inwencji. 
 Serdecznie polecam;)



Składniki:
  • 200 gram masła
  • 180 g mąki pszennej 
  • 3 jajka
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżeczki brązowego cukru 



Kruszonka:
50 gram masła
30 gram cukru drobnego do wypieków
70 gram mąki

Wykonanie kruszonki: Masło, cukier i mąkę rozetrzeć.

Wykonanie ciasta: Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut.

Smacznego ;)


4 komentarze :

  1. Bardzo smaczne - ja dodałam jeszcze truskawek i było wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam gorąco ;)

      Usuń
  2. Dobrze by było dodać wymiary blachy do pieczenia

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów