piątek, 1 maja 2015

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Lubicie polędwiczki? Jeżeli tak to dzisiaj mam dla Was przepis na to fantastyczne mięsko. 
Przepis nie jest bardzo skomplikowany a efekt końcowy fenomenalny. Polędwiczki to idealne danie na domowe uroczystości czy też pyszny domowy obiad. 
Palce lizać - gwarantuję ;)

Polecam bardzo ;) 




Składniki:

  • 0,8 kg polędwiczki wieprzowej
  • domowa wegeta do oprószenia mięsa
  • sól do oprószenia mięsa
  • 2-3 łyżki masła
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml wody przegotowanej
  • 80 g przysmaku górskiego chrzanowego
  • 2 czubate łyżki chrzanu 
  • pieprz do smaku 
Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe wymyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić na plastry i rozbić każdy z nich delikatnie dłonią. Oprószyć z obu stron wegetą oraz solą. Na patelni grillowej rozgrzać masło i podsmażyć polędwiczkę z obu stron, odłożyć. W osobnym garnuszku rozpuścić masło. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką oraz z wodą, dodać do rozpuszczonego masła, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przysmak górski oraz chrzan, wymieszać. Całość doprawić pieprzem do smaku. Do sosu dodać podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem do ich miękkości. 

Smacznego ;) 


1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów