Lubicie polędwiczki? Jeżeli tak to dzisiaj mam dla Was przepis na to fantastyczne mięsko.
Przepis nie jest bardzo skomplikowany a efekt końcowy fenomenalny. Polędwiczki to idealne danie na domowe uroczystości czy też pyszny domowy obiad.
Palce lizać - gwarantuję ;)
Polecam bardzo ;)
Składniki:
- 0,8 kg polędwiczki wieprzowej
- domowa wegeta do oprószenia mięsa
- sól do oprószenia mięsa
- 2-3 łyżki masła
- 300 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 100 ml wody przegotowanej
- 80 g przysmaku górskiego chrzanowego
- 2 czubate łyżki chrzanu
- pieprz do smaku
Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe wymyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić na plastry i rozbić każdy z nich delikatnie dłonią. Oprószyć z obu stron wegetą oraz solą. Na patelni grillowej rozgrzać masło i podsmażyć polędwiczkę z obu stron, odłożyć. W osobnym garnuszku rozpuścić masło. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką oraz z wodą, dodać do rozpuszczonego masła, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przysmak górski oraz chrzan, wymieszać. Całość doprawić pieprzem do smaku. Do sosu dodać podsmażone polędwiczki i dusić pod przykryciem do ich miękkości.
Smacznego ;)
Aniu pyszne te polędwiczki :)
OdpowiedzUsuń