piątek, 22 maja 2015

Pizzerinki podwójnie serowe

Jakoś tak od wczoraj rana miałam wielką ochotę na pizerinki, ale nie kupne tylko domowe. Długo nie myśląc poszłam do kuchni i zaczęłam szykować ciasto. Dodatki miałam gdzieś z "tyłu głowy". Wiedziałam, że na pewno będzie dużo sera i tak się też stało;) Pizzerinki są pyszne, mocno serowe, idealne na ciepło jak i na zimno, wspaniałe na śniadanie czy też kolację.
 Polecam bardzo ;) 




Składniki ciasto:
  • 0,5 kg maki tortowej
  • pół kostki drożdży 
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Gdy urośnie dodać go do przesianej mąki i reszty składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, odstawiamy do wyrośnięcia. 

Sos:

  • 3/4 kubeczka śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki bazylii 
  • 3 łyżeczki oregano
  • 3 ząbki czosnku
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się. 

Farsz: 
  • 0,3 kg sera żółtego 
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 8 cebul
  • po 3 plastry salami
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę.


Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie ich rogi) wyłożyć żółty ser i przykryć ciastem (tworząc obwódkę). Na środek placka wyłożyć łyżkę sosu, salami, cebulkę i posypać mozzarella. Przygotowane placki piec przez 10 minut w 180 stopniach.

Smacznego;)

1 komentarz :

  1. Same pyszności, jednak u mnie na kolację takie rarytasy nie wchodzą w grę :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów