A my znowu mieliśmy smaka na coś prostego, najzwyklejszego i takiego trochę "staroświeckiego". No i tym razem padło na Zebre.
Pyszne, mięciutkie ciasto, które nie tylko ładnie wygląda ale także dobrze smakuje. Idealne do popołudniowej kawki.
Polecam ;)
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka i 4 łyżeczki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka oleju
- 3/4 szklanki mirindy
- 3 łyżki kakao + 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Jajka wraz z cukrem ubić na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać olej, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać Mirindę- wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki- oba wymieszać. Gotowe ciasto wykładać na przemian (po 2 łyżki jasnej na to 2 łyżki ciemnej masy- aż do ich wyczerpania ). Gotowe ciasto włożyć do wysmarowanej bułką tartą blaszki (24 cm) i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Smacznego ;)
Z przyjemnością wypróbuję ten przepis :)!
OdpowiedzUsuń