poniedziałek, 18 maja 2015

Ciasto Zebra na Mirindzie

A my znowu mieliśmy smaka na coś prostego, najzwyklejszego i takiego trochę "staroświeckiego". No i  tym razem padło na Zebre. 
Pyszne, mięciutkie ciasto, które nie tylko ładnie wygląda ale także dobrze smakuje. Idealne do popołudniowej kawki. 
Polecam ;)



Składniki: 
  • 5 jajek
  • szklanka i 4 łyżeczki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka oleju 
  • 3/4 szklanki mirindy 
  • 3 łyżki kakao + 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Jajka wraz z cukrem ubić na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać olej, dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać Mirindę- wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki- oba wymieszać. Gotowe ciasto wykładać na przemian (po 2 łyżki jasnej na to 2 łyżki ciemnej masy- aż do ich wyczerpania ). Gotowe ciasto włożyć do wysmarowanej bułką tartą blaszki (24 cm) i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;) 


1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów