wtorek, 3 marca 2015

Karpatka

Ciasto które mam dzisiaj dla Was jest bardzo znane i tak samo lubiane. Proste do wykonania, nie potrzeba do jego przygotowania jakiś wymyślnych składników. Większość produktów każdy z nas ma codziennie w swojej lodówce. Karpatka o której dzisiaj mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się z dwóch blatów z ciasta parzonego i z przepysznego kremu budyniowego. Oczywiście krem można przygotować na bazie kupnego budyniu, jednak zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy. 
Polecam serdecznie;) 



Składniki ciasto:
  • 125 g masła
  • szklanka wody
  • szklanka mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka


Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne zmiksować je z jajkami. Masę podzielić na dwie części. Następnie pierwszą z nich wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez 30 minut. Jeżeli mamy dwie jednakowe blaszki to możemy za jednym zamachem upiec dwa blaty, natomiast jeżeli ich nie mamy pieczemy jeden po drugim. Studzimy.


Masa karpatkowa:
  • 1 l mleka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
Ponadto:
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie: Z mleka odlać 100 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku dokładnie rozmieszać mąki, żółtka, oraz cukier, mieszanka ma być gładka. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy go z miękkim masłem i przekładamy blaty. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. 


Smacznego ;)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów