piątek, 27 marca 2015

Kotlety z ciecierzycy

Bardzo dawno temu ciecierzycę zakupił mój Adrian, odstawiłam ją na kuchenną szafkę i tak sobie leżała aż do dzisiaj bez pomysłu na nią. Wyczytałam jednak, że ciecierzyca jest bardzo dobra i zdrowa więc szukałam pomysłu na nią. Tym oto sposobem trafiłam na blog Olgi i tam znalazłam przepis na przepyszne kotleciki z ciecierzycy. Miałam pewne obawy przed ich przygotowaniem bo nikt z domowników nie znał smaku ciecierzycy i nie wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać. Smak kotlecików przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Co ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa;) 
Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw i podać im te oto pyszności;) 
 Przepis z bardzo delikatnymi zmianami pochodzi z blogu Olga Smile 
Serdecznie polecam;) 






Składniki:

  • 400 g ciecierzycy 
  • pęczek koperku 
  • pęczek pietruszki 
  • garść szczypiorku 
  • łyżeczka kuminu 
  • 3 płaskie łyżeczki soli 
  • 4 duże cebule 
  • 5 ząbków czosnku 
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • pieprz do smaku 
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 łyżki mąki ryżowej 
  • bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku i pozostawić na kilka minut do obeschnięcia. Gotową ciecierzycę przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, ząbki czosnku, sól, kumin, sok wyciśnięty z 1 cytryny a także posiekaną pietruszkę, koperek oraz szczypiorek, całość dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę doprawić do smaku pieprzem oraz dodać słodką i ostrą paprykę. Na sam koniec dodać 5 łyżek mąki ryżowej, sodę  i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki (jak np sznycle) obtoczyć je w bułce tartej, zagnieść, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron. 

Smacznego;) 


1 komentarz :

  1. ciecierzyca to genialna baza do wszelkich kotletów! pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów