Kolejny wart polecenia chlebuś. Tym razem chleb pszenno - żytni pieczony w żeliwnym garnku. Bardzo dobry z mocno chrupiącą skórką. Przepis pochodzi ze strony Smaki i aromaty.
Serdecznie polecam;)
Składniki:
Zaczyn zakwasowy:
- 220 gram mąki żytniej chlebowej typ 720
- 80 gram mąki żytniej razowej typ 1850
- 320 gram wody letniej przegotowanej
- 50 gram zakwasu żytniego
Wykonanie: Wymieszać dokładnie i przykryć ściereczką.
Zaczyn drożdżowy:
- 400 gram mąki pszennej typ 650
- 350 gram wody letniej przegotowanej
- 6 gram świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką.
Zaczyn zakwasowy i drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba.
Dzień pieczenia:
Składniki:
- cały zaczyn zakwasowy
- cały zaczyn drożdżowy
- 210 gram mąki pszennej typ 650
- 100 gram mąki żytniej typ 720
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
opcjonalnie:
- łyżka zmiażdzonego kminku
Wykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do dokładnie wyłożonego papierem do pieczenia garnka. Wierzch ciasta posypać mąką i przykryć pokrywką, odstawić na 40 minut. Po tym czasie garnek wsadzamy do zimnego piekarnika (należy ustawić temperaturę na 240 stopni, u mnie 230) i pieczemy 40 minut z przykrywką. Następnie ostrożnie ściągamy przykrywkę i dopiekamy chlebuś przez 35 minut. Gotowy od
dołu będzie wydawał głuchy dźwięk.
Piekłam i jak dla mnie jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńEla P.