piątek, 6 czerwca 2014

Chleb pszenno- żytni w żeliwnym garnku

Kolejny wart polecenia chlebuś. Tym razem chleb pszenno - żytni pieczony w żeliwnym garnku. Bardzo dobry z mocno chrupiącą skórką. Przepis pochodzi ze strony Smaki i aromaty
Serdecznie polecam;)


Składniki: 
Zaczyn zakwasowy:

  • 220 gram mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 80 gram mąki żytniej razowej typ 1850
  • 320 gram wody letniej przegotowanej
  • 50 gram zakwasu żytniego


Wykonanie: Wymieszać dokładnie i przykryć ściereczką.

Zaczyn drożdżowy:

  • 400 gram mąki pszennej typ 650
  • 350 gram wody letniej przegotowanej
  • 6 gram świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli


Wykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką.

Zaczyn zakwasowy i drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba. 

Dzień pieczenia:
Składniki:

  • cały zaczyn zakwasowy
  • cały zaczyn drożdżowy
  • 210 gram mąki pszennej typ 650
  • 100 gram mąki żytniej typ 720
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

opcjonalnie: 

  • łyżka zmiażdzonego kminku


Wykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do dokładnie wyłożonego papierem do pieczenia garnka. Wierzch ciasta posypać mąką i przykryć pokrywką, odstawić na 40 minut. Po tym czasie garnek wsadzamy do zimnego piekarnika (należy ustawić temperaturę na 240 stopni, u mnie 230) i pieczemy 40 minut z przykrywką. Następnie ostrożnie ściągamy przykrywkę i dopiekamy chlebuś przez 35 minut. Gotowy od
dołu będzie wydawał głuchy dźwięk.


1 komentarz :

  1. Piekłam i jak dla mnie jest najlepszy:)
    Ela P.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów