Tak,nie przewidzieliście się, znowu truskawki;) U mnie truskawkowe szaleństwo nadal trwa. Noo ale przecież trzeba korzystać bo niestety ich sezon powoli się kończy.. Tym razem zapraszam na drożdżówki;) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
Składniki na 16 drożdżówek:
- 2,5 szklanki mąki chlebowej typ 650
- 2.5 szklanki maki tortowej
- 25 dag drożdży
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 120 gram roztopionego masła
- 700 dag truuskawek
Do posmarowania drożdżówek:
- 8 łyżeczek bułki tartej
- 1 roztrzepane jajko
Kruszonka:
- szklanka maki tortowej
- 120 gram roztopionego masła
- 8 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyrobić między palcami.
Wykonanie: Z 4 łyżek mąki i połowy letniego mleka zrobić rozczyn. Następnie wymieszać resztę mleka,cukier, jajka, żółtka oraz roztopione i przestudzone masło a także sól. Dodać mąkę i rozczyn i wyrobić gładkie ciasto (będzie się trochę kleiło ale nie należy podsypywać mąki, ja wyrobiłam ciasto robotem), przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam je rękami) i podzielić na 16 równych części, uformować okręgi. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy będzie już odpowiednio napuszone za pomocą szklanki bądź słoika zrobić mocne wgłębienia w każdym okręgu. Każde wgłębienie posypać pół łyżeczką bułki tartej i układać owoce. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi drożdżówki. Na sam koniec każdą z drożdżówek posypać kruszonką. Piec przez pierwsze 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni następnie wyłączyć termoobieg i piec 15 minut w tej samej temperaturze.
Uwielbiam drożdżówki takie domowe to muszą być dobre i ta kruszonka mniam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.