czwartek, 12 czerwca 2014

Pasteryzacja

Pasteryzacja. Po co jej dokonujemy? No a po to aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów i tym samym dłużej przechowywać nasze pyszności:) Dzięki temu sposobowi nie niszczymy smaku naszych produktów ani nie zmieniamy wartości odżywczych które zawierają. Znane są obecnie dwie metody pasteryzacji. Poniżej najważniejsze informacje ich dotyczące. 

Pasteryzacja na sucho:
Słoiczki napełniamy nie więcej niż 1-2 cm poniżej ich szyjki. Następnie zimne słoiki wkładamy


 do chłodnego a gorące do nagrzanego piekarnika. Stawiamy je w pewnej odległości od siebie. Piekarnik ustawiamy na około 100-120 stopni i obserwujemy słoiki. Kiedy pojawią się bąble w naszych przetworach wtedy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim słoiki na około 30 minut.

Pasteryzacja na mokro:
Tutaj słoiki należy dokładnie zakręcić. Na spód garnka wkładamy ściereczki i na to kładziemy słoiki. Słoiki powinny być w całości zakryte wodą. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody.


Ile pasteryzujemy przetwory? Zależy to od kwasowości, pojemności a także tego czy pasteryzujemy je gorące czy wystudzone.

Ogólne zasady:
a) słoiki gorące włożone do pasteryzacji:
- 1 litr- około 25 minuty
- 1,5 litra - około 30 minut

b) słoiki chłodne włożone do pasteryzacji:
- 1 litr- około 30 minut
- 1,5 litra - około 35 minut

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów