Pasteryzacja. Po co jej dokonujemy? No a po to aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów i tym samym dłużej przechowywać nasze pyszności:) Dzięki temu sposobowi nie niszczymy smaku naszych produktów ani nie zmieniamy wartości odżywczych które zawierają. Znane są obecnie dwie metody pasteryzacji. Poniżej najważniejsze informacje ich dotyczące.
Słoiczki napełniamy nie więcej niż 1-2 cm poniżej ich szyjki. Następnie zimne słoiki wkładamy
do chłodnego a gorące do nagrzanego piekarnika. Stawiamy je w pewnej odległości od siebie. Piekarnik ustawiamy na około 100-120 stopni i obserwujemy słoiki. Kiedy pojawią się bąble w naszych przetworach wtedy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim słoiki na około 30 minut.
Pasteryzacja na mokro:
Tutaj słoiki należy dokładnie zakręcić. Na spód garnka wkładamy ściereczki i na to kładziemy słoiki. Słoiki powinny być w całości zakryte wodą. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody.
Ile pasteryzujemy przetwory? Zależy to od kwasowości, pojemności a także tego czy pasteryzujemy je gorące czy wystudzone.
Ogólne zasady:
a) słoiki gorące włożone do pasteryzacji:
- 1 litr- około 25 minuty
- 1,5 litra - około 30 minut
b) słoiki chłodne włożone do pasteryzacji:
- 1 litr- około 30 minut
- 1,5 litra - około 35 minut
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)