poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kalafior w mięsie mielonym

Pomysł na to danie poddała mi znajoma. Jeżeli lubicie kalafiora to jest to propozycja dla Was:) Klasyczny kalafior w nowej wersji, smakuje pysznie i też ciekawie wygląda, przy okazji nie ma dużo z nim zabawy.Spróbujcie bo warto:)




Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1,5 kg mięsa mielonego
  • pieprz do smaku
  • wegeta do smaku
  • sól do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • plastry szynki bądź boczku
  • 10 dag startego żółtego sera



Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z wody i przestudzić. W między czasie przygotować mięso. Jeżeli mamy mięso w całości należy je zmielić. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości ziemniaczki. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy całe danie startym żółtym serem.






1 komentarz :

  1. Bardzo apetycznie wygląda:) mniam...
    Ela P.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów