Pyszny, domowy makaron, o niebo lepszy od tego kupnego. W dzieciństwie robiony makaron gościł co niedzielę na naszym stole. Spróbujcie a już nigdy nie użyjecie kupnego makaronu;) Serdecznie polecam.
Składniki:
Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, przesiać. W mące zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać szczyptę soli, wyrobić na elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm, delikatnie posypać mąką i zostawić do podeschnięcia. Następnie pokroić gotowy makaron na paseczki bądź inny dowolny kształt, do tego celu można też użyć maszynki. Makaron można od razu gotować(jak kupny) bądź też pozostawić do całkowitego wyschnięcia i schować do szczelnego pojemniczka
Pamiętam jak moja Babcia robiła taki makaron. Był pyszny. Z chęcią wypróbuję - muszę tylko się zaopatrzyć w taką maszynkę :-)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować bo naprawdę warto:) A maszynkę taką ( moja już wiekowa jest;p) można kupić dosłownie za kilkanaście złotych:)
Usuń