truskawek, niestety domownicy nie byli w stanie ich zjeść. Jako, że lubimy dżemy postanowiłam właśnie w ten sposób wykorzystać truskawki. Kiedyś dokładnie taki sam dżem robiła moja babcia i mama. Dzięki zaprezentowanej metodzie uzyskamy nie tylko pyszny i co najważniejsze pozbawiony ulepszaczy dżemik ale także zdrowy soczek.Serdecznie polecam;)
Składniki:
Wykonanie: Truskawki wymyć, odszypułkować i odsączyć z wody. Następnie przekroić je na mniejsze kawałki, zasypać 200 gramami cukru i odstawić na 4-5 godzin. Powstały sok truskawkowy zlać, przelać do butelek i zapasteryzować. Owoce przełożyć do garnka, dodać resztę cukru (300 gram), całe masło(po to aby podczas smażenia nie pojawiała się piana), sok z cytryny i smażyć po godzinie przez 3 dni. Gotowe przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Wiecej o pastreryzacji tutaj
Super pomysł, moja Mama tak robi, ja inaczej bo u nas soki nie idą :)
OdpowiedzUsuń