poniedziałek, 9 czerwca 2014

Jabłka w cieście

Przepis od mojej mamy która przyniosła go od siebie z pracy. Jak dla mnie fajna propozycja na drugie danie  a także jako słodka przekąska na dodatek z owocem. Serdecznie polecam, bo naprawdę warto;)




Składniki:

  • 8 średniej wielkości jabłek
  • 0.25 dag mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego bądź 2,5 łyżki własnego cukru przepis tutaj
  •  4 łyżeczki cukru kryształu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli



Wykonanie: Mąkę (należy przesiać), cukier waniliowy, cukier kryształ i szczyptę soli wsypać do miski. Dodać jajka, mleko olej i za pomocą miksera na średniej wielkości wymieszać ciasto. Ma mieć ono konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, wydrążyć pestki i pokroić w plasterki. Następnie maczać je w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Posypać cukrem pudrem bądź cynamonem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów