Przepis od mojej mamy która przyniosła go od siebie z pracy. Jak dla mnie fajna propozycja na drugie danie a także jako słodka przekąska na dodatek z owocem. Serdecznie polecam, bo naprawdę warto;)
Składniki:
- 8 średniej wielkości jabłek
- 0.25 dag mąki pszennej
- 2 opakowania cukru waniliowego bądź 2,5 łyżki własnego cukru przepis tutaj
- 4 łyżeczki cukru kryształu
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Wykonanie: Mąkę (należy przesiać), cukier waniliowy, cukier kryształ i szczyptę soli wsypać do miski. Dodać jajka, mleko olej i za pomocą miksera na średniej wielkości wymieszać ciasto. Ma mieć ono konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, wydrążyć pestki i pokroić w plasterki. Następnie maczać je w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem bądź cynamonem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)