niedziela, 15 czerwca 2014

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowe szaleństwo trwa:) Klasyczny, szybki i bardzo smaczny sernik na zimno w wersji truskawkowej. Serdecznie polecam:)




Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie do piany dodać żółtka, cały czas miksując. Kolejno dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut bądź do suchego patyczka.

Masa serkowa:

  • 400 gram sera białego zmielonego
  • 200 gram cukru pudru
  • opakowanie galaretki truskawkowej
  • 16 gram żelatyny rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody
  • 125 gram jogurtu
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 15 truskawek pokrojonych na małe kawałki plus truskawki do przyozdobienia
Ponadto:

  • galaretka truskawkowa do przyozdobienia
  • truskawki do przyozdobienia


Wykonanie: Ser zmielić (2 krotnie) a następnie zmiksować z cukrem pudrem i galaretką truskawkową (proszkiem). Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, trochę przestudzić i dodać jogurt, wymieszać. Mieszankę jogurtową połączyć z masą serową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać.W osobnej misce ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin. Gotowy sernik zalać tężejącą galaretką(rozpuścić w 250 ml gorącej wody).



2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów