sobota, 7 czerwca 2014

Ekstrakty domowe

Prawdziwe pachnące naturą domowe ekstrakty. W łatwy i szybki sposób możemy sobie je sami przyrządzić bo przecież chemii mówimy stanowczo-  Nie;) 




Ekstrakt kawowy*:

  • 4 łyżki kawy ziarnistej
  • 100 ml wódki 
  • 50 ml wody

Wykonanie: Kawę pokruszyć np za pomocą tłuczka do mięsa. Następnie wsypać ją do buteleczki z zamknięciem i zalać alkoholem oraz wodą, dokładnie wstrząsnąć. Odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas wstrząsnąć. 

Ekstrakt waniliowy*:

  • 4 duże grube laski wanilii
  • 150 ml wódki
  • 100 ml wody

Wykonanie: Wodę i wódkę przelać do zamykanej buteleczki bądź innego zamykanego naczynia. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i przekroić je na takie kawałki aby całe były przykryte płynem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas dokładnie przemieszać mieszankę. 

Ekstrakt cytrynowy*:

  • 1 duża cytryna
  • 150 ml wódki
  • 100 ml wody

Wykonanie: Cytrynę dobrze wyszorować i wyparzyć. Następnie obrać ją ze skórki i odciąć białą skórkę- albedo. Skórkę cytryny pokroić w drobniutką kosteczkę i zalać wodą oraz wódką. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około 2 miesiące, co jakiś czas wstrząsnąć buteleczką. 

* Co prawda ekstrakty bedą gotowe po podanych w przepisie czasach jednak o wiele wyraźniejsze są po około 2-3 miesiącach, zyskują wtedy na sile;)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów