Prawdziwe pachnące naturą domowe ekstrakty. W łatwy i szybki sposób możemy sobie je sami przyrządzić bo przecież chemii mówimy stanowczo- Nie;)
Ekstrakt kawowy*:
Wykonanie: Kawę pokruszyć np za pomocą tłuczka do mięsa. Następnie wsypać ją do buteleczki z zamknięciem i zalać alkoholem oraz wodą, dokładnie wstrząsnąć. Odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas wstrząsnąć.
Ekstrakt waniliowy*:
- 4 duże grube laski wanilii
- 150 ml wódki
- 100 ml wody
Wykonanie: Wodę i wódkę przelać do zamykanej buteleczki bądź innego zamykanego naczynia. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i przekroić je na takie kawałki aby całe były przykryte płynem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas dokładnie przemieszać mieszankę.
Ekstrakt cytrynowy*:
- 1 duża cytryna
- 150 ml wódki
- 100 ml wody
Wykonanie: Cytrynę dobrze wyszorować i wyparzyć. Następnie obrać ją ze skórki i odciąć białą skórkę- albedo. Skórkę cytryny pokroić w drobniutką kosteczkę i zalać wodą oraz wódką. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około 2 miesiące, co jakiś czas wstrząsnąć buteleczką.
* Co prawda ekstrakty bedą gotowe po podanych w przepisie czasach jednak o wiele wyraźniejsze są po około 2-3 miesiącach, zyskują wtedy na sile;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)