11 Listopada już jutro więc najwyższy czas i pora wziąć się za przygotowywanie Rogali Świętomarcińskich;)
Zna je chyba każdy ale zapewne większość z nas nie wie skąd wywodzi się ich tradycja. A więc trochę z historii.
Początek produkcji rogali datuje się na rok 1891 kiedy to proboszcz parafii św. Marcina poprosił swoich wiernych aby w tym dniu uczynili coś dla biednych. Obecny na tej mszy był cukiernik Józef Melzer który zaproponował swojemu szefowi wypiek rogali. W ten sposób rogale trafiły na poznańskie ulice, bogaci kupowali je natomiast biedni dostawali za darmo.
Początek produkcji rogali datuje się na rok 1891 kiedy to proboszcz parafii św. Marcina poprosił swoich wiernych aby w tym dniu uczynili coś dla biednych. Obecny na tej mszy był cukiernik Józef Melzer który zaproponował swojemu szefowi wypiek rogali. W ten sposób rogale trafiły na poznańskie ulice, bogaci kupowali je natomiast biedni dostawali za darmo.
Rogal jest przepyszny. Ciasto półfrancuskie nadziane białym makiem z dodatkiem bakalii, jednym słowem niebo w gębie.
Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl
Polecam bardzo;)
Przepis pochodzi ze strony Rogalemarcińskie.pl
Polecam bardzo;)
- 250 gramów białego maku
- 300 gramów okruchów biszkoptowych
- szklanka cukru
- 120 gramów orzechów arachidowych
- 120 gramów rodzynek
- 400 gramów masła
- 10 ml esencji migdałowej
- 120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy i przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy masło,cukier i całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.
Składniki ciasto:
- 4.5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
- pół kostki drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka ciepłego mleka
- pół szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 300 gramów margaryny
Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone w mleku drożdże, cukier, jajka i sól. Całość mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być lepkie i chłodne. Kolejno ciasto należy uformować w prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie wałkujemy w prostokąt. Margarynę należy rozsmarować równomiernie na 2/3 ciasta i złożyć je na 3 części. Należy zlepić brzegi i wałkować ciasto używając jak najmniej mąki do podsypywania. Ciasto złożyć tak jak poprzednio na 3 części, a proces ten powtórzyć jeszcze 3 razy. Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Po tym czasie ciasto przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części a z każdej z nich powycinać trójkąty. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na trójkąty, zwinąć. Gotowe rogale zostawiamy do podwojenia objętości. Gdy urosną smarujemy je jajkiem i wodą (w proporcji 1:1). Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego;)
Smacznego;)
rogal świętomarciński jest z ciasta francuskiego nie drożdżowego
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie się nie zgodzić, tradycyjny rogal jest wypiekany z ciasta półfrancuskiego.
UsuńPozdrawiam;)
Przepiękne! Tak smakowite, że trudno się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
Bardzo dziękuję;) Rogale są pyszne;)
Usuń