sobota, 15 listopada 2014

Anyżkowe ciasteczka z maszynki

Tradycyjne włoskie ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;) 




Składniki: 
  • 350 gramów mąki pszennej 
  • 150 gramów cukru pudru 
  • 2 łyżki zmiażdżonego anyżu 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 gram masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny 


Wykonanie: Nasiona anyżu rozdrobnić. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę  oraz sok z cytryny, ekstrakt
waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę,  piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.

Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;) 

Smacznego;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów