Tradycyjne włoskie ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;)
Składniki:
- 350 gramów mąki pszennej
- 150 gramów cukru pudru
- 2 łyżki zmiażdżonego anyżu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 100 gram masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie: Nasiona anyżu rozdrobnić. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę oraz sok z cytryny, ekstrakt
waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę, piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.
Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;)
Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;)
Smacznego;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)