Lubicie słodycze? My lubimy ;) Zresztą kto ich nie lubi, chyba nie znam takiej osoby;)
Dzisiaj przyszła pora na coś słodkiego a przy okazji bardzo zdrowego. Mój dzisiejszy smakołyk zawiera nie tylko owoce ale również bogatą w składniki odżywcze kaszę jaglaną. Kasza ma dużo dobrze przyswajalnego białka a także odznacza się dużą zawartością witamin B1, B2, B6, oraz żelaza i miedzi. Idealne jako przekąska czy też słodki podwieczorek. Inspiracja: wycinek z gazety z moimi modyfikacjami. Serdecznie polecam;)
- 300 gramów kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka szklanki mleka
- 4 łyżki prawdziwego miodu
- 2 szczypty soli
- szklanka kokosu
- 3 banany pokrojone w kostkę
Wykonanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na gęstym sitku, mocno odciskamy wodę. Następnie kaszę przekładamy do garnka i dodajemy mleko, sól, kokos oraz miód. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza stanie się miękka i pochłonie cały płyn. Odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie banany kroimy w drobną kostkę, dodajemy je do wystudzonej masy, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie z masy formujemy małe placuszki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy przez około 30 minut (co jakiś czas przewracając je) w temperaturze 170 stopni. Podajemy polane syropem klonowym, golden syropem bądź miodem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)