czwartek, 6 listopada 2014

Placuszki z kaszy jaglanej z bananami i kokosem

Lubicie słodycze? My lubimy ;)  Zresztą kto ich nie lubi, chyba nie znam takiej osoby;) 
Dzisiaj przyszła pora na coś słodkiego a przy okazji bardzo zdrowego. Mój dzisiejszy smakołyk zawiera nie tylko owoce ale również bogatą w składniki odżywcze kaszę jaglaną. Kasza ma dużo dobrze przyswajalnego białka a także odznacza się dużą zawartością witamin B1, B2, B6, oraz żelaza i miedzi. Idealne jako przekąska czy też słodki podwieczorek.  Inspiracja: wycinek z gazety z moimi modyfikacjami. Serdecznie polecam;) 




Składniki
  • 300 gramów kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka szklanki mleka
  • 4 łyżki prawdziwego miodu 
  • 2 szczypty soli
  • szklanka kokosu
  • 3 banany pokrojone w kostkę

Wykonanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na gęstym sitku, mocno odciskamy wodę. Następnie kaszę przekładamy do garnka i dodajemy mleko, sól, kokos oraz miód. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza stanie się miękka i pochłonie cały płyn. Odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie banany kroimy w drobną kostkę, dodajemy je do wystudzonej masy, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie z masy formujemy małe placuszki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy przez około 30 minut (co jakiś czas przewracając je) w temperaturze 170 stopni. Podajemy polane syropem klonowym, golden syropem bądź miodem. 

Smacznego ;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów