czwartek, 20 listopada 2014

Bigos

W ubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo aromatyczny. Serdecznie polecam;) 



Składniki:

  • 1,5 litra kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • dwie garści suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • 1 kg kiełbasy 
  • 2 łyżki majeranku 
  • pieprz 
  • 1.5 łyżki kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Marchew, cebulę i kiełbasę razem podsmażyć (bez tłuszczu). Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka i zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i kminek, gotować.W między czasie grzyby zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut, po tym czasie odcisnąć je z wody, pokroić na kawałki i dodać do gotującej się kapusty. Kolejno do kapusty dodać podsmażoną kiełbasę, marchew, cebulę, oraz pokrojone śliwki, wymieszać. Następnie doprawić ją pieprzem oraz solą. Całość gotujemy do czasu, aż kapusta zmięknie i większość woda z kapusty odparuje. Na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy.





Smacznego ;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów