poniedziałek, 24 listopada 2014

Tort Kraina Lodu- śmietankowy z kawałkami czekolady

Tym razem tort Kraina Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe biszkopty przełożone kremem śmietankowym z dużą ilością czekolady;)




Składniki biszkopt:
  • 2 jajka
  • 100 gramów cukru 
  • 55 gramów mąki pszennej 
  • 20 gramów mąki ziemniaczanej 
  • odrobina barwnika
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać stopniowo żółtka. Do masy jajecznej dodać wymieszany z mąkami (przesiać)barwnik i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni. 

Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty.



Składniki masa:
  • 500 gramów serka mascarpone
  • 100 ml kremówki 36 %
  • 80 gramów drobnego cukru 
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmiksować serek wraz z cukrem, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec połowę czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach a drugą połowę pokroić na większe kawałki, dodać do masy i wymieszać. 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów