Tym razem tort Kraina Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe biszkopty przełożone kremem śmietankowym z dużą ilością czekolady;)
Składniki biszkopt:
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać stopniowo żółtka. Do masy jajecznej dodać wymieszany z mąkami (przesiać)barwnik i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowaną masę. Piec przez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.
Z podanych proporcji osobno upiec 3 biszkopty.
Składniki masa:
- 500 gramów serka mascarpone
- 100 ml kremówki 36 %
- 80 gramów drobnego cukru
- 100 gramów gorzkiej czekolady
Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmiksować serek wraz z cukrem, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec połowę czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach a drugą połowę pokroić na większe kawałki, dodać do masy i wymieszać.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)