Nie wiecie co zrobić z ziemniakami z dnia poprzedniego? Mam dla Was smaczną propozycję. Pierogowe ciasto z dodatkiem kaszy i ziemniaków.Takiego ciasta do pierogów na pewno nie jedliście:)
Farsz oczywiście dowolny, u mnie mięsno- warzywny. Proste w wykonaniu i bardzo dobre;) Polecam bardzo;)
Składniki ciasto do pierogów:
- 150 dag ziemniaków
- 3/4 kostki masła
- 15 łyżek kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 szczypty soli
- 3 szklanki mąki
- 100 ml ciepłej wody
Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.
Składniki farsz:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół brokuła
- pół kalafiora
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- opakowanie sera feta
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta kuminu
- szczypta białego pieprzu
- 20 dag sera żółtego
- 60 dag mięsa wieprzowego
- 40 dag mięsa drobiowego
- bulion
- 4 łyżki bułki tartej
Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać.
Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach.
Smacznego;)
Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach.
Smacznego;)
Ciekawy pomysł :) Kiedyś go na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń;) Dziękuję bardzo Asiu;)
Usuń