czwartek, 13 listopada 2014

Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym

Nie wiecie co zrobić z ziemniakami z dnia poprzedniego? Mam dla Was smaczną propozycję. Pierogowe ciasto z dodatkiem kaszy i ziemniaków.Takiego ciasta do pierogów na pewno nie jedliście:) 
 Farsz oczywiście dowolny, u mnie mięsno- warzywny. Proste w wykonaniu i bardzo dobre;)  Polecam bardzo;)




Składniki ciasto do pierogów:
  • 150 dag ziemniaków
  • 3/4 kostki masła
  • 15 łyżek kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 3 szklanki mąki 
  • 100 ml ciepłej wody
Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut. 


Składniki farsz:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół brokuła
  • pół kalafiora
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • opakowanie sera feta
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta kuminu
  • szczypta białego pieprzu 
  • 20 dag sera żółtego
  • 60 dag mięsa wieprzowego
  • 40 dag mięsa drobiowego
  • bulion 
  • 4 łyżki bułki tartej

Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać.

Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach.

Smacznego;)

2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów