piątek, 30 stycznia 2015

Ryż z warzywami i schab w cieście

Dzisiaj na obiad poleca się pyszny ryż z jarzynami i schab w cieście. 
Bardzo lubię ryż więc postanowiłam go połączyć z ulubionymi warzywami. Jak dla mnie sam ryż i warzywa wystarczyłyby na obiad jednak męska część moim konsumentów bez mięsa nie wyobraża sobie żadnego obiadu;) Dlatego też aby nie przejadł się im klasyczny schabowy w panierce z bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;)

Polecam;) 



Składniki:
  • 3 woreczki ryżu
  • około 700 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek 
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek)
  • 5 plastrów schabu
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Na rozgrzaną patelnie przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (jeżeli używamy  mrożonych to wcześniej ich nie rozmrażamy), smażymy przez około 15 minut bądź do czasu aż będą miękkie. Następnie na patelnię wsypujemy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy ciepły bulion. Co jakiś czas  go dolewamy (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie ryż) Oczywiście nie cały bulion musi zostać użyty. 

W między czasie w miseczce rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki natomiast jeżeli będzie za gęste dolewamy odpowiednią ilość przegotowanej wody. Schab rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem, następnie obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie. 

Smacznego ;) 

1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów