Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni.
Składniki:
Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników.
Krem czekoladowo wiśniowy:
- 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości
- 500 ml kremówki 36 %
- 500 gram serka mascarpone
- 5 łyżek przesianego cukru pudru
- 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał)
Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W misce na sztywno ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Gdy kremówka będzie gotowa dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholu wiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników.
Spirytus z wiśni można wykorzystać do naponczowania tortu.
Przepis na tortownice 20 cm
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)